sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Sadetta ja museoita

Aamu oli pilvinen ja yö mökissä kosteanviileä. Täällä ei nimittäin ole lämmitystä olemassakaan. Liikenneyhteyksistä vielä sen verran, että joka aamu kymmeneltä lähteen talon bussi Rooman keskustaan ja palaa takaisin kahdeksan tunnin kuluttua. Edestakainen matka maksaa 7 euroa, joten taidan nyt käyttää sitä aina kun ohjelmaan sopii.

Jo bussissa näki, että taivas Rooman yllä oli aika synkkä. Vielä ei kuitenkaan satanut, kun tultin Piazza del Popololle. Kävin ensiksi yhdellä kirpputorilla etsimässä collegepaitaa, kun t-paidassa jo paleli. Mutta enpä löytänyt. Sitten ajoin metrolla Tiberin toiselle puolelle Ottavianon asemalle. Siellä oli jo joka mutkassa sateenvarjokauppiaita. Aina kun jokin pisara putoaa, nämä kauppiaat ilmestyvät kuin tyhjästä ja heitä on paljon. Kun varjoa tarvitsin, ostinkin heti sellaisen viitosella. Huvittavaa on, että vaikka kädessä jo olisi varjoa avattuna, joku tulee tarjoamaan toista ja paremapaa. Ihonvärin perusteella kauppiaat ovat pohjoisafrikkalaisia. Aurinkolasi- ja vyökauppiaat Flaminion asemalla taas ovat aina mustaihoisia.

Ostin aamupäivänälkään kinkkusämpylän ja äkkäsin silloin jalkautuneen poliisipartion, joista toinen oli tyttö. Kysyin, saanko ottaa kuvan ja mielellään he poseerasivat. Sitten tyttöpoliisi alkoi selittää jotain, kysyin että saanko siis olla kuvassa hänen kanssaan. Mutta siihen hän ei suostunut, vaan halusi ottaa kuvan minusta ja siitä miespoliisista. Annoin luvan.

Kohta tuli vastaan valtionraja. Sen huomasi, kun yhdessä kadunkulmassa seisoi kaksi Vatikaanin sveitsiläiskaartilaista. Pian oli edessä Pietarinkirkko. Olisin mennyt kupoliin, mutta jono oli ihan mahdottoman pitkä. Myös koko aukiolla oli aika paljon porukkaa, ilmeisesti samasta syystä kuin minäkin. Olin nimittäin lukenut, että jos paavi on kotona, hän tervehtii sunnuntaina klo 12 jossain ikkunassa tai parvekkeella. Mutta kun kello tuli pykälään, alkoikin suurilta tv-screeneiltä jokin nauhoitettu tervehdys. Ja alkoi sataakin.

Kuvailin Tiberiä ja onkijoita, kun huomasin jonkin ruskean linnoituksen. Menin siis muiden perässä sisään ja ilmaiset liput sinnekin olivat. Kyseessä oli keisari Hadrianuksen rakennuttama Castel Sant'Angelo. Se oli vuosisatoja Rooman mahtavin sotilaslinnake ja paavien pakopaikka.

Vettä tuli vain entistä enemmän, mutta jossain päivä piti kuluttaa. Kävin pullakahvilla pikku kahvilassa ja kävelin sitten vain kapeita kujia sinne tänne. Kuin sattumalta vastaan tuli jokin Rooman museo. Liput tietysti ilmaiset. Portaikko oli täynnä upeita veistoksia ja seinillä riippui hirveän isoja maalauksia. Vuodelta 1999 olevasta matkaoppaasta en koko museota löytänyt. Mikä lie ollut, mutta komea.

Sitten hyppäsin bussiin 64 kun pysäkillä luki Termini. Mutta tämä menikin toiseen suuntaan pienelle Pyhän Pietarin rautatieasemalle. Pääteasemalta palailin siis samaa reittiä. Ennen Terminiä hyppäsin kuitenkin pois yhdellä aukiolla ja se sattui olemaan Capitolium. Tiesin, että siellä on hienot museot, mutta kun pääsin portaat ylös, huomasin että jonot oli taas liian pitkät. Pitää yrittää tiistaina, maanantaina yleensä kaikki museot on kiinni. Capitoliumilta, Campidoglion palatsin takaa löysin muurista juomapaikan, joka näytti aika vanhalta. Ihan hyvää vesi oli, liekö tullut jostain muinaisesta akveduktista.

Tämä tällä erää. Vielä kävin Il Vittorianolla tuntemattoman sotilaan haudalla ja yhdessä museossa sekä Fontana di Trevin suihkulähteellä ja Espanjalaisilla portailla. Mutta niistä lisää aamulla.


Leirintäalueen ravintola.

Porta del Popolo muinaisen Riminin tien päässä.

Rooman poliisit sadeasussa.

Lieksalainen ja roomalainen polliisi.

Obeliski Pietarinkirkon aukiolla.

Suihkulähde samalla piazzalla.

Pyhän Pietarin kirkko

Castel Sant'Angelo.

Onkijoita Tiberillä.

Onkijat ja Vittorio Emmanuele II:n silta.

Näkymä Castel Sant'Angelon muureilta.

Sant'Angelon silta.

Kolme siltaa yli Tiberin.

Kapeita kujia Tiberin mutkassa riittää.

Rooman museon portaikko 1.

Erikoinen mehiläisaiheinen seinävaate museossa.

Lieksalainen kuvaa peiliä.

Jotkut maalaukset on aika isoja.

Rooman museon portaikko 2.

Rooman museon portaikko 3.

Patsaita Rooman museon sisäänkäynnin edessä.

Naarassusi, Romulus ja Remus pylvään päässä.

Rooman katselijoita Capitoliumilla.

Septimus Severuksen kaari Forum Romanumilla.

Saturnuksen temppelin sekä Castorin ja Polluxin temppelin pylväät.

Vielä Forum Romanumia Capitoliumin kukkulalta.

Lieksalainen juo roomalaista vettä.

Capitoliumin patsaita.

Colosseum ja Forum Romanum

Lauantai-iltapäivänä siis palasin Terminin asemalle. Vaikka sanotaan, että sen liepeillä mahdollisia ryöstöjä kannattaa varoa, ihan turvalliselta ja siistiltä se vaikutti. Tosin tällaisena vikkelänä ja rentona mutta määrätietoisena luonteena sulaudun äkkiä joukkoon. Kun odotin täällä bussia, joku italialaispariskunta pysäytti jo autonsa kohdalle ja alkoi kysellä tietä. Sanoin että enpä taida vielä teitä tietää...

Asemalta mennään Antiikin Roomaa kohti Via Cavour nimistä tietä. Kävelymatkaa on ehkä kilometri. Kun käännyttiin Colosseumia kohti, alkoi tiellä näkyä kaikenlaisia ilveilijöitä. Jotkut oli värjänneet itsensä kultavärillä egyptiläisiksi muumioiksi ja istuivat hievahtamatta. Kun katsoin edessä olevaan kuppiin, ei siellä monta ropoa ollut.

Colosseumin edessä oli tietysti ihmisiä riittävästi, mutta suurin osa taisi olla italialaisia turisteja. Täällä on parhaillaan kulttuurin viikko ja ilmainen sisäänpääsy kaikkiin valtion omistamiin nähtävyyksiin. Siksi niitä tullaan nyt maaltakin katsomaan, normaalisti lippujen hinnat voi olla lähempänä kymmentä euroa. Lippu piti olla, mutta siitä ei tarvinnut maksaa. Kun olin aivan yksin luukulla, silmälasipäinen myyjä kysyi montako, mutta korjasi sitten :”Ai niin, anteeksi. Kun otan valkoviiniä, kaikki alkaa näkyä kahtena.” En ehtinyt kertoa omia juttujani. Joskus kadulla on vastaantulijat oikeasti näkyneet kahtena ja se on kyllä hankala tilanne. Ei tiedä, kumpaa väistää...

Mutta asiaan. Myös poliiseja oli paljon ja muutamia gladiaattoreiksi pukeutuneita ukkoja, jotka halusivat turistien kanssa valokuvaan. Colosseum siis on se areena, jolla gladiaattorit taistelivat keskenään tai leijonia vastaan. Eniten kiinnittää huomiota rakennuksen koko, katsomossa on varmaan ollut tialaa kymmenilletuhansille. Itse esiintymisareena on raunioina, mutta toisesta kerroksesta on hyvät näköalat ympäristön monumenteille. Colosseumin juurella on Konstantinuksen riemukaari.

Seuraavaksi suunnistin Via Sacralle, pyhälle tielle. Tituksen riemukaaren takaa nousin Palatinus-kukkulalle, Rooman legendaariselle syntysijalle. Siellä on pieni mutta kaunis puutarha, jossa appelsiinipuu teki hedelmää. Myös näkymät antiikin Roomaan ovat mahtavat. Ainoa este täydelliselle esteettiselle nautinnolle oli se, että koko ajan oli pieni kusihätä. Eikä täällä saata joka pensaan juureen laskea.

Kiviä tarpeeksi nähtyäni aloin palailla asemaa kohti. Matkalla näin roomalaisen tavan asua ilman asuntoa. Miehellä oli vilkkaassa kadunkulmassa kaksi isoa ostoskärryä joiden yllä sateenvarjo ja juurella nyssäkät. Siinä hän lepäili jotain kirjaa lukien. Näitä ostoskärrymiehiä tuli sitten vastaan useampiakin.

Kello oli jo yhdeksän, kun palasin omaan majapaikkaani. Kun soittaa tänne Fiano Romasta, tullaan hakemaan leirintäalueen pikkubussilla. Ainakaan eilen se ei vielä maksanut mitään.

Tänään sunnuntaiaamuna on aika pilvistä. Edessä on onneksi kahvia ja croissant täällä baarissa. Seuraavaksi pitää hommata jostain partahöylä ja sampoota. Kulttuuripuolella voisi olla vaikka Capitoliumin kukkula.



Ilveilijä Colosseumin tiellä.

Näkymä Colosseumille. Huomaa kiveyksellä istuva "egyptiläinen muumio".

Konstantinuksen riemukaari.

Colosseum mahtui juuri ja juuri kuvaan.

Pullalla syötettyjä gladiaattoreita.

Leijonan häkki.

Lieksalainen Colosseumilla.

Colosseumin areena.

Colosseumin katsomon raunioita.

Konstantinuksen riemukaari Colosseumilta nähtynä.

Näkymä Colosseumilta 1.

Näkymä Colosseumilta 2.

Näkymä Colosseumilta 3.

Tituksen riemukaari.

Näkymä Palatinum-kukkulan rinteeltä.

Näkymä Palatinumilta.

Toinen näkymä Palatinumilta.

Palatinumin puutarhaa 1.

Palatinumin puutarhaa 2.

Näkymä Palatinum-kukkulalta 1.

Näkymä Palatinum-kukkulalta 2.

Näkymä Palatinum-kukkulalta 3.

Näkymä Palatinum-kukkulalta 4.

Näkymä Palatinum-kukkulalta Capitoliumille.

Tämä oli jokin entinen pakanallinen temppeli, olisiko ollut Saturnuksen.

Oliskohan Marcus Aurelius vai tse Caesar?

Via Sacra vie Forumille.

Asunnottomuutta roomalaiseen tapaan.

Jokin Paavi Paavali VI:lle rakennettu kirkko?