sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Sadetta ja museoita

Aamu oli pilvinen ja yö mökissä kosteanviileä. Täällä ei nimittäin ole lämmitystä olemassakaan. Liikenneyhteyksistä vielä sen verran, että joka aamu kymmeneltä lähteen talon bussi Rooman keskustaan ja palaa takaisin kahdeksan tunnin kuluttua. Edestakainen matka maksaa 7 euroa, joten taidan nyt käyttää sitä aina kun ohjelmaan sopii.

Jo bussissa näki, että taivas Rooman yllä oli aika synkkä. Vielä ei kuitenkaan satanut, kun tultin Piazza del Popololle. Kävin ensiksi yhdellä kirpputorilla etsimässä collegepaitaa, kun t-paidassa jo paleli. Mutta enpä löytänyt. Sitten ajoin metrolla Tiberin toiselle puolelle Ottavianon asemalle. Siellä oli jo joka mutkassa sateenvarjokauppiaita. Aina kun jokin pisara putoaa, nämä kauppiaat ilmestyvät kuin tyhjästä ja heitä on paljon. Kun varjoa tarvitsin, ostinkin heti sellaisen viitosella. Huvittavaa on, että vaikka kädessä jo olisi varjoa avattuna, joku tulee tarjoamaan toista ja paremapaa. Ihonvärin perusteella kauppiaat ovat pohjoisafrikkalaisia. Aurinkolasi- ja vyökauppiaat Flaminion asemalla taas ovat aina mustaihoisia.

Ostin aamupäivänälkään kinkkusämpylän ja äkkäsin silloin jalkautuneen poliisipartion, joista toinen oli tyttö. Kysyin, saanko ottaa kuvan ja mielellään he poseerasivat. Sitten tyttöpoliisi alkoi selittää jotain, kysyin että saanko siis olla kuvassa hänen kanssaan. Mutta siihen hän ei suostunut, vaan halusi ottaa kuvan minusta ja siitä miespoliisista. Annoin luvan.

Kohta tuli vastaan valtionraja. Sen huomasi, kun yhdessä kadunkulmassa seisoi kaksi Vatikaanin sveitsiläiskaartilaista. Pian oli edessä Pietarinkirkko. Olisin mennyt kupoliin, mutta jono oli ihan mahdottoman pitkä. Myös koko aukiolla oli aika paljon porukkaa, ilmeisesti samasta syystä kuin minäkin. Olin nimittäin lukenut, että jos paavi on kotona, hän tervehtii sunnuntaina klo 12 jossain ikkunassa tai parvekkeella. Mutta kun kello tuli pykälään, alkoikin suurilta tv-screeneiltä jokin nauhoitettu tervehdys. Ja alkoi sataakin.

Kuvailin Tiberiä ja onkijoita, kun huomasin jonkin ruskean linnoituksen. Menin siis muiden perässä sisään ja ilmaiset liput sinnekin olivat. Kyseessä oli keisari Hadrianuksen rakennuttama Castel Sant'Angelo. Se oli vuosisatoja Rooman mahtavin sotilaslinnake ja paavien pakopaikka.

Vettä tuli vain entistä enemmän, mutta jossain päivä piti kuluttaa. Kävin pullakahvilla pikku kahvilassa ja kävelin sitten vain kapeita kujia sinne tänne. Kuin sattumalta vastaan tuli jokin Rooman museo. Liput tietysti ilmaiset. Portaikko oli täynnä upeita veistoksia ja seinillä riippui hirveän isoja maalauksia. Vuodelta 1999 olevasta matkaoppaasta en koko museota löytänyt. Mikä lie ollut, mutta komea.

Sitten hyppäsin bussiin 64 kun pysäkillä luki Termini. Mutta tämä menikin toiseen suuntaan pienelle Pyhän Pietarin rautatieasemalle. Pääteasemalta palailin siis samaa reittiä. Ennen Terminiä hyppäsin kuitenkin pois yhdellä aukiolla ja se sattui olemaan Capitolium. Tiesin, että siellä on hienot museot, mutta kun pääsin portaat ylös, huomasin että jonot oli taas liian pitkät. Pitää yrittää tiistaina, maanantaina yleensä kaikki museot on kiinni. Capitoliumilta, Campidoglion palatsin takaa löysin muurista juomapaikan, joka näytti aika vanhalta. Ihan hyvää vesi oli, liekö tullut jostain muinaisesta akveduktista.

Tämä tällä erää. Vielä kävin Il Vittorianolla tuntemattoman sotilaan haudalla ja yhdessä museossa sekä Fontana di Trevin suihkulähteellä ja Espanjalaisilla portailla. Mutta niistä lisää aamulla.


Leirintäalueen ravintola.

Porta del Popolo muinaisen Riminin tien päässä.

Rooman poliisit sadeasussa.

Lieksalainen ja roomalainen polliisi.

Obeliski Pietarinkirkon aukiolla.

Suihkulähde samalla piazzalla.

Pyhän Pietarin kirkko

Castel Sant'Angelo.

Onkijoita Tiberillä.

Onkijat ja Vittorio Emmanuele II:n silta.

Näkymä Castel Sant'Angelon muureilta.

Sant'Angelon silta.

Kolme siltaa yli Tiberin.

Kapeita kujia Tiberin mutkassa riittää.

Rooman museon portaikko 1.

Erikoinen mehiläisaiheinen seinävaate museossa.

Lieksalainen kuvaa peiliä.

Jotkut maalaukset on aika isoja.

Rooman museon portaikko 2.

Rooman museon portaikko 3.

Patsaita Rooman museon sisäänkäynnin edessä.

Naarassusi, Romulus ja Remus pylvään päässä.

Rooman katselijoita Capitoliumilla.

Septimus Severuksen kaari Forum Romanumilla.

Saturnuksen temppelin sekä Castorin ja Polluxin temppelin pylväät.

Vielä Forum Romanumia Capitoliumin kukkulalta.

Lieksalainen juo roomalaista vettä.

Capitoliumin patsaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti